Transitienieuws Winter 2015-2016

Beste transitiewensen voor het nieuwe jaar!

We gingen niet naar Parijs, maar lieten ons wel zien en horen en deden tal van lokale initiatieven om de aandacht bij het klimaatakkoord te houden. Hopelijk zet dit akkoord veel in beweging. De transitiebeweging wil hier een actieve rol in opnemen.

Transitie Vlaanderen vzw organiseert deze winter Inloopdagen in Ieper en een weekend Innerlijke Transitie. 

Inloopdagen West-Vlaanderen

De inloopdagen bestaan uit een weekend en hebben als doel mensen of groepen, die in hun eigen gemeenschap willen starten met een transitiegroep, op weg te zetten met alle informatie en contacten die ze nodig hebben om een goede start te kunnen maken.

Op het programma:

  • de problematiek van piekolie en klimaatverandering
  • de financieel-economische crisis
  • het transitieconcept van Transition Towns
  • permacultuur
  • de psychologie van verandering
  • verhalen en ervaringen van bestaande groepen
  • start van lokale groepen

Doorheen het programma zitten eveneens allerlei in de transitiebeweging gebruikte werkvormen verweven, zodat je ook daarmee kennis kan maken. Onze inloopdagen staan steeds open voor mensen van over heel Vlaanderen.

De inloopdagen die Transitie Vlaanderen organiseert, gaan door op 30 en 31 januari 2016.
Wij zijn te gast in Bezoekerscentrum De Palingbeek te Ieper.
Inschrijven kan via onze website.
Prijs 20 euro voor de 2 dagen, inclusief broodjesmaaltijd.

Lokaal nieuws: Transitienetwerk Roeselare-Tielt

Elk seizoen zetten we een lokale transitiegroep in de kijker. Het Hart is het transitienetwerk van Roeselare-Tielt.

Met dit transitienetwerk willen ze initiatieven uit de regio Roeselare-Tielt verbinden en inspireren. Hun activiteiten en evenementen vind je terug op www.hethart.be
We hopen hen te mogen verwelkomen op onze inloopdagen!

Innerlijke Transitie: Terugkeer naar het leven

Transitie Vlaanderen vzw organiseert opnieuw een weekend over Innerlijke Transitie ‘Terugkeer naar het Leven’ gebaseerd op ‘Het Werk dat weer Verbindt’ van Joanna Macy.

Veel mensen voelen zich diep geraakt door de ernstige schade die wordt toegebracht aan de natuur en aan de Aarde. Deze pijn leidt door onze onmacht vaak tot schuldgevoelens of ontkenning, waardoor we onze geest afsluiten.

Joanna Macy doet ons beseffen dat wanneer we onze pijn voor de wereld ontkennen of onderdrukken, we ook onze kracht ondermijnen om bij te dragen aan de heling ervan. Vanuit dit elementaire inzicht heeft zij haar Werk dat weer Verbindt ontwikkeld. Deze methode put uit systeemtheorie, diepe ecologie, ecopsychologie en verschillende spirituele tradities. Ze bereidt de weg voor de overgang van de industriële groeimaatschappij naar een levensondersteunende samenleving, een overgang die de ‘Grote Ommekeer’ wordt genoemd.

Dit weekend is bedoeld voor mensen uit de transitiebeweging ter ondersteuning van hun innerlijke veerkracht in de acties die zij ondernemen voor het bewerkstelligen van de Grote Ommekeer (maximum 12 deelnemers)

Begeleiding: Fanny Matheusen
4-5-6 maart 2016
Locatie: Domein Roosendael – St Katelijne-Waver
Prijs inclusief verblijf, maaltijden en programma:  €165
Inschrijven via de website

Nieuw boek: Climate Express – Sporen van verandering

Tik tak tik tak tik tak: voor het klimaat nadert het uur van de waarheid. Op de internationale klimaattop in Parijs zoeken wereldleiders een oplossing. Zoals ze dat ook al tijdens de vorige top deden. En tijdens die daarvoor. En die dáárvoor. Wist u dat de uitstoot van broeikasgassen sinds het eerste klimaatverdrag met maar liefst veertig procent steeg? De afgrond wenkt, jazeker. Maar de bestuurder weigert halsstarrig zijn voet van het gaspedaal te halen.Natalie Eggermont is machiniste van Climate Express. Op de cadans van haar klimaattrein vertelt ze waarom de sociale en ecologische crisis hand in hand gaan, waarom we het systeem en niet het klimaat moeten veranderen, wat het belang van massamobilisatie en de opbouw van een sterke burgerbeweging is, en welke sporen van verandering de klimaatbeweging kan bewandelen om ons uit het slop te halen. Hét handboek voor elke klimaatactivist die mee het fossiele systeem wil wegblazen.

Climate Express – Sporen van verandering – Natalie Eggermont – Uitgeverij EPO
Te koop op de boekenstand tijdens de activiteiten van Transitie Vlaanderen of via info@transitie.be

 

Speak Your Mind